איך עושים את זה?
בריאות הקרקע בגידול כותנה נבנית באמצעות מעבר מפרקטיקת "כרב שחור" לפרקטיקה של "כרב ירוק".
בעת שימוש בפרקטיקת "כרב שחור", הקרקע נשארת חשופה לאורך חודשי החורף ועוברת הדברת עשבים חוזרת ונשנית המלווה בעיבודים אינטנסיביים, דבר המוביל לפגיעה בבריאות הקרקע. פרויקט בריאות הקרקע במחזור גידול הכותנה שם דגש על אימוץ גישה ברת-קיימא לניהול החלקות בעונות הביניים, באמצעות שילוב צמחיית שירות ("כרב ירוק"), שמטרתה לשפר את מגוון מדדים של בריאות קרקע ולייעל את העבודה התפעולית חקלאית.
על מנת לגבש פרוטוקול אפקטיבי מבוסס "כרב ירוק", לשיפור את בריאות הקרקע, להגביר את עמידותה לשינויי אקלים ולייעל את העבודה התפעולית, המשקים המשתתפים בפרויקט מקבלים ליווי מקצועי בארבעה תחומים עיקריים: ניהול ממשק צמחיית שירות, דישון, מיכון והשקיה.
בשביל מה?
צמחיית שירות מהווה כלי מרכזי לשיפור מגוון מדדים של בריאות הקרקע: העשרת חומר אורגני, שיפור במבנה הקרקע, מניעת סחף קרקע, ניהול עשבייה, הפחתת השימוש בתשומות חיצוניות (חומרי הדברה, השקייה) ומשפרת את פוריות הקרקע. בנוסף, היא תורמת להתייעלות תפעולית לאורך העונה וחוסכת בעלויות לטווח ארוך.
מה זה?
צמחייה עשבונית מגוונת הנזרעת בתחילת החורף בחלקה.

צמחיית שירות – "כרב ירוק"
חלקת "כרב ירוק" בגד"ש מזרע - כחודש לאחר זריעת תערובות צמחיית שירות.
ינואר 2024
איך הפרויקט עוזר לחקלאי לנהל את ממשק צמחיית השירות?
ליווי מקצועי לאורך העונה, הכולל:
-
תכנון ובניית ממשק צמחיית השירות לחודשי החורף.
-
זריעת תערובות צמחיית שירות בתחילת החורף.
-
מעקב וניטור מתמיד של הצמחייה לאורך העונה.
-
קבלת החלטות מושכלות לגבי סיום הצמחייה במועד המתאים (30% פריחת קטנית), תוך התאמת השיטה למטרות שהוגדרו בתחילת העונה.

מה זה?
המעבר מממשק עיבוד קרקע מסורתי לשיטת כרב ירוק מוביל לשינויים משמעותיים לאורך כל מחזור הגידול, ולפיכך נדרש מחקר מעמיק להבנת ההשפעות על זמינות חומרי ההזנה בקרקע.
דישון מותאם
חלקת "כרב ירוק" בגד"ש שעלבים - כחודשיים לאחר זריעת תערובות צמחיית שירות. פברואר 2024
בשביל מה?
איסוף דגימות ובדיקתן במועדים שונים במהלך העונה — בתחילתה: לפני זריעת צמחיית השירות; באמצע: בין סיום צמחיית השירות לזריעת הכותנה; ובסופה: לאחר קטיף הכותנה — מספק תמונה מלאה ויכולת השוואה בין הממשקים השונים ויתרום לבניית פרוטוקול דישון מותאם לתנאים השוררים בחלקה.
איך הפרויקט עוזר לחקלאי לנהל את הדישון בשדה?
ביצוע מגוון של דיגומים ובדיקות - תכונות כימיות וזמינות חומרי הזנה של הקרקע (מליחות, NPK, pH) והצמחים (בדיקת פטוטרות, SAP) ומתן המלצות דישון מותאמות לתנאים השוררים בשדה.

מיכון תומך בריאות קרקע
מה זה?
גידול כותנה עם ממשק צמחיית שירות דורש מיכון ייעודי להשכבת הצמחייה ולפינוי השלף תוך כדי שמירה על חיפוי הקרקע ויצירת תנאים מיטביים לזרעי הכותנה.
בשביל מה?
מיכון חקלאי ייעודי לעבודה עם צמחיית שירות, כמו עגלה זוויתית (רולר קרימפר) וסטריפ-טיל, מאפשר ניהול מדויק של שאריות צמחייה בשדה. הרולר-קרימפר משטח את צמחיית השירות, מפחית את אידוי המים מהקרקע ומווסת את הטמפרטורה שלה. בנוסף, שימוש בסטריפ-טיל יוצר פסי זריעה מדויקים המפחיתים עיבוד מיותר ושומרים על פוריות הקרקע. ליווי מקצועי בתהליך השימוש במיכון חדש הוא קריטי להצלחת השדה — הוא מאפשר למגדלים ללמוד כיצד להפיק את המרב מהכלים, להתאים אותם לצרכים הספציפיים שלהם, ולהטמיע שיטות עבודה יעילות יותר בשטח.
הכנת חלקת "כרב ירוק" לזריעת הכותנה ע"י פתיחת פסי זריעה באמצעות סטריפ-טיל. גד"ש שעלבים. אפריל 2024
איך הפרויקט עוזר לחקלאי עם ניהול תחום המיכון?
-
אספקת מיכון: פתרונות מתקדמים לעיבוד מינימלי של הקרקע.
-
ביקורי שדה: מספר ביקורים במהלך העונה - יישום מעגלה זוויתית, עיבוד מינימלי, והערכה לאחר זריעה.
-
הדרכות וייעוץ: הסברת השימוש במיכון חדשני ושיטות עיבוד ברות-קיימא לחקלאים.
-
איסוף משוב: בסוף העונה, לצורך הסקת מסקנות ובניית פרוטוקול כותנה.
מה זה?
יישום צמחיית שירות תורם להעלאת תכולת החומר האורגני בקרקע ולשיפור כושר תאחיזת המים שלה. לכן, יש צורך למדוד באופן רציף את רטיבות הקרקע, כמויות המים ולחצי ההשקיה לאורך העונה.

ניטור השקיה רציף
בשביל מה?
ניטור רציף של רטיבות הקרקע ויישום השקיה מדויקת מאפשרים ניהול מיטבי של משאב המים, התורם לייעול כלכלי ותפעולי. מהלכים אלה מסייעים בגיבוש פרוטוקול גידול בר-קיימא לכותנה, המשלב התחשבות בצרכי החקלאים לצד קידום חקלאות בעלת השפעה חיובית על הסביבה.
מערכת לניטור רטיבות קרקע, כמויות ולחצי השקיה ומדדי צימוח בגד"ש גברעם. מאי 2024
איך הפרויקט עוזר לחקלאי לנהל את ההשקיה בשדה?
-
התקנת אמצעי ניטור: טנסיומטרים, מדידות רטיבות נפחית וצימוח הכותנה (דנדרומטרים).
-
שידור וניתוח נתונים: העברת נתונים ליישומון לניתוח והצגה גרפית.
-
שיתוף פעולה: עבודה הדוקה עם כל הגורמים בפרויקט לניצול אופטימלי של מרכיבי הניטור וההשקיה.